Življenjska doba

Življenjska doba brusnih orodij se nanaša na obdobje, v katerem se uporabljajo, dokler ni zaradi obrabe potrebna njihova zamenjava. Običajni parametri življenjske dobe brusnih orodij so, npr. število rezov narejenih z orodjem (rezalne plošče) ali število obdelav, obdelanih z enim orodjem (pahljačaste brusne plošče in brusni trakovi).
Pri izdelavi brusnega orodja na življenjsko dobo lahko vpliva vrsta, količina in kakovost brusnega zrna, ter struktura in sestava spoja (vrsta, trdota, polnilo).

Da bi se uporabniku nudila dodatna pomoč pri izbiri najprimernejšega orodja za njegovo uporabo, se vrtljiva brusna in rezalna orodja Klingspor poleg razdelitve na tri razrede učinka (Extra, Supra, Special) dodatno razvrstijo glede na njihovo agresivnost in življenjsko dobo. Če uporabnik pripisuje poseben pomen dolgotrajni življenjski dobi (tj. dolga življenjska doba orodja, ki je enaka velikemu številu rezov ali obdelanih obdelovancev) in s tem krajši čas in nižji stroški opreme, lahko v paleti izdelkov Klingspor ciljno izbere ustrezno orodje.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju