Vulkanska vlakna

Vulkansko vlakno je sestavljen material iz celuloze (bombažna ali celulozna vlakna). Ime je nastalo na osnovi vulkanizacije naravnega kavčuka v trdo gumo, ki je površinsko gledano podobna proizvodnji vulkanskih vlaken. Pri proizvodnji vulkanskih vlaken trakovi bombažnih in/ali celuloznih vlaken prehajajo skozi pergamentno kopel iz raztopine cinkovega klorida ali žveplene kisline, pri čemer se vlakna začnejo raztapljati. Potem se tekočina iztisne, pri čemer pride do medsebojnega spajanja posameznih vlaken in trakov brez dodajanja vezivnih sredstev.

Zaradi visoke mehanske trdnosti in stabilnosti z nizko težo in dobro elastičnostjo se vulkanska vlakna danes uporabljajo ne samo za žigosane dele, tesnila, laminatne nosilce in druge industrijske izdelke, temveč tudi kot material za nosilec brusnega kolesa, tako imenovana plošča iz vulkanskega vlakna (plošče ojačane z vlakni). V ta namen se običajno uporabljajo podlage debeline 0,38 in 0,84 mm.

Vulkansko vlakno je trajno odporno na temperature, vendar samo do 110 °C. Zato se pri delu s ploščami ojačanimi z vlakni izogibajte previsokemu tlaku in brušenju na mestu, ker lahko pride do mehurčkov in opeklin na plošči in s tem zlom zrna.
Celuloza obdelana v podlagi za ploščo iz vulkanskega vlakna je higroskopna, to je v stanju, da prejema vlago iz okolice ali jo oddaja v okolico, zaradi česar pride do spremembe volumna vlaken. Na ploščah ojačanih z vlakni, ki so izpostavljene previsoki ali prenizki vlažnosti, ta učinek povzroči upogibanje plošč. Zato priporočamo shranjevanje plošč pri srednji vlažnosti (relativna vlažnost zraka okoli 45 do 65 %).

Vulkansko vlakno Klingspor se uporablja kot nosilni material za brusne plošče ojačane z vlakni. Na tem področju Klingspor ponuja bogato izbiro izdelkov za široko paleto uporabe.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju