Vezane plošče

Vezane plošče je skupni pojem za plošče iz lesa, ki so sestavljene iz najmanj treh lesenih plasti zlepljene ena na drugo, pri čemer so smeri vlaken sosednjih plasti poravnane (ponavadi za 90°). Na ta način se v največji meri izločijo ("blokirajo") lastnosti materiala, povezanega s smerjo ("delo" lesa zaradi nabrekanja in krčenja).
Vezane plošče so simetrične in imajo vedno liho število plasti. Plasti so lahko iz furnirja, plošč iz masivnega lesa, palic iz masivnega lesa ali drugi leseni materiali.

Odvisno od vrste njenih plasti, se vezane plošče delijo na

  • furnirane vezane plošče (furnirne plošče, posebna oblika multipleks plošče debeline najmanj 12 mm in z najmanj pet plastmi),
  • vezane plošče iz palic („mizarska plošča“) s srednjo plastjo s pilo izrezanih lesenih trakov ali 8 mm debelimi palicami, ki stojijo pokonci iz olupljenega furnirja,
  • vezane plošče iz prečno vezanih plošč iz masivnega lesa,
  • sestavljene vezane plošče z notranjimi plastmi iz drugega lesa (na primer leseni furnir iz iverne plošče kot pokrivna plast).

Vezane plošče zaradi svojega širokega spektra izdelave in lastnosti ima večplastno uporabo, npr. v gradbeništvu kot plošče za oblaganje, in v proizvodnji pohištva.

Obdelava vezanih plošč

Vezane plošče lahko obdelamo (žagamo, rezkamo, brusimo) in prevlečemo kot masiven les. Ker je pokrivna plast vedno sestavljena iz slojev masivnega lesa (najpogosteje plast furnirja), potem je treba pri brušenju upoštevati iste principe kot pri obdelavi masivnega lesa. Upoštevati je treba, da pri zelo tankih furnirskih pokrivnih plasteh ali vrstah lesa grobih pri stiskanju plošč včasih pride do izstiskanja lepila skozi pore lesa, kar v nadaljnjem postopku brušenja vodi do hitrejšega umazanja brusnih trakov. Klingspor je razvil izdelke s posebnimi lastnostmi, ki preprečujejo predčasno izrabo.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju