Najmanjša hitrost lomljenja

Najmanjša hitrost lomljenja je najmanjša obodna hitrost, ki jo mora vrteče se brusno telo doseči brez loma zaradi obremenitve s centrifugalno silo. Urejena je v standardih EN 12413, 13743 in 13236 in je podana v metrih na sekundo (m/s). Najmanjša hitrost lomljenja se izračuna iz dovoljene obodne hitrosti (največja delovna hitrost) in varnostnega faktorja, ki je določen v ustreznem standardu EN v skladu z naslednjo formulo:

Formel Mindestbruchgeschwindigkeit

vlom = hitrost lomljenja [m/s]
vdov = največja dovoljena obodna hitrost (največja delovna hitrost) [m/s]
S = varnostni faktor

Klingspor kot soustanovitelj organizacije „Organisation for the Safety of Abrasives“ (Organizacija za varnost brusnih sredstev ali oSa) daje največjo pomembnost varnosti svojih orodij. Zato se zelo strogo preverja usklajenost z varnostnimi zahtevami določenimi s standardi. To med drugim vključuje tudi predpisani preizkus varnosti loma s preizkusom centrifugalne sile (tako imenovani eksplozivni preizkus), pri katerem je preizkusno orodje (npr. SMT, rezalna plošča, pahljačasti brusni kolut) na primerni preizkusni napravi s stalnim naraščajočim številom vrtljajev zaradi centrifugalne sile pospeši do najnižje hitrosti za lomljenje, a v podjetju Klingspor prostovoljno še malo čez te vrednosti.
Da bi izpolnili zahteve standarda EN 13743, testirano orodje se ne sme zlomiti pri tem preizkusu.

Dokaz varnosti loma se izvede na svakih 1000 izdelanih SMT, rezalnih plošč/stružnih plošč, pahljačastih brusnih kolutov, itd. vedno po principu en vzorec na en primer. To pomeni, da je uporabnik lahko prepričan, da se lahko pri izdelkih Klingspor vedno zanesejo na največjo varnost, preizkušeno v skladu s sedanjimi standardi in direktivami.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju