Skladiščenje brusnih sredstev

S "Skladiščenje brusnih sredstev splošno" je mišljeno pravilno skladiščenje brusnih sredstev na podlagi ob upoštevanju ustreznih pogojev temperature in vlažnosti zraka. Optimalno „ozračje skladiščenja“zagotavlja, da se brusna sredstva na podlagi lahko uporabijo dlje kot je minimalni rok uporabnosti brez kakršne koli škode ali izgube.

Za ustrezne pogoje skladiščenja nosijo odgovornost uporabnik in trgovec!

Splošno:

Idealna temperatura skladišča je med 18 in 22 °C, pri relativni vlažnosti zraka 45 – 65 %. Obvezno se mora preprečiti vpliv toplote, direktne vlage in/ali sončne svetlobe. Brusilna sredstva se morajo hraniti v originalni embalaži do uporabe. Pred uporabo je treba obesiti trakove.

Če je vlažnost zraka previsoka, bo podlaga vpila vlago in se razširila.
Posledica: plošča ojačana z vlakni se zvija proti strani zrna. Nastajajo napake pri brušenju, ker se pri procesu brušenja samo robovi plošče ojačane z vlakni dotikajo površine obdelovanca.

Če je vlažnost zraka nizka, bo podlaga iztisnila vlago. Brusna plošča se skrči in se zvija proti strani podlage. Posledica: brusno sredstvo se suši in postaje krhko.

Široki trakovi:

a) Shranjevati v originalni embalaži
b) pritrdite na ročke ali obešala 2 dni pred uporabo in obtežite spodnjo zanko traku
c) Pri daljšem mirovanju stroja izključiti napetost traku in trakove hraniti na obešalih do naslednje uporabe

Rezalne in stružne plošče:

Rok trajanja rezalnih in stružnih plošč je prvenstveno odvisen od njihove vsebnosti vlage. Plošče, ki so po izdelavi izpostavljene visoki vlažnosti izgubljajo svojo prvotno življenjsko dobo. Z ustreznim skladiščenjem življenjska doba ostane skoraj nespremenjena tudi čez veliko let. Plošče ogrožajo varnost, če so neposredno izpostavljene vodi ali vodnim hlapom. Starost izdelkov ima tukaj le majhno vlogo.
Ustrezno skladiščenje je bistveno za ohranitev pravice do garancije in učinkovitosti naših brusnih sredstev.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju