Trdota brusne plošče

Trdota brusne plošče je upor, s katero skupna plošča preprečuje lom brusnega zrna.

Na trdoto spoja rezalne plošče ali stružne plošče lahko vpliva in jo prilagodi sama uporabljena sintetična smola in dodani materiali za polnjenje. Na osnovi standarda DIN ISO 525 se trdota spoja rezalnih in stružnih plošč označuje s črkami abecede kot dodatek oznaki tipa. Območje označevanja se giblje od "A" (izredno mehko) do "Z" (izredno trdo), tj. bolj kot je trd spoj, višji je položaj ustrezne abecedne črke.

Na splošno za izbiro optimalne rezalne plošče ali stružne plošče v primeru določene uporabe velja, da mora biti spoj uporabljenega brusnega sredstva toliko mehkejši kolikor je trši material, ki ga je treba obdelati.

Če uporabnik izbere preveč trd spoj, potem se izrabljeno, topo brusno zrno med delovnim procesom ne bo odtrgalo iz materiala nosilca, posledično se agresivnost plošč hitro manjša. To lahko povzroči pregrevanje rezalnega roba in s tem "blokiranje" plošče in popolno izgubo rezalnega učinka.

Če uporabnik izbere zelo mehki spoj, bo imel koristi od visoke agresivnosti brusnega orodja, ker vedno znova uporablja sveže zrno, pa tudi krajšo obdelavo. Vendar preveč mehak spoj vodi do povečane obrabe orodja in s tem do krajše življenjske dobe.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju