Plošča ojačana z vlakni

Brusne plošče ojačane z vulkanskimi vlakni (v žargonu: fiber plošče) so okrogle brusne plošče z materialom nosilca iz vulkanskih vlaken, ki so na eni strani obloženi s sintetično smolo in brusnim zrnom. Plošče ojačane z vlakni se skupaj z ustreznimi podpornimi diski uporabljajo na kotnih brusilnikih, predvsem pri obdelavi kovin. Varnostne zahteve za plošče ojačane z vlakni in njihove podporne diske so določene v EN 13743. Maks. obodna hitrost (največja delovna hitrost) za plošče ojačane z vlakni je 80 m/s.

Zaradi zelo širokega spektra velikosti zrn in različnih modelov podpornih diskov, obseg uporabe plošč ojačanih z vlakni vključuje grobo brušenje do finega brušenja površin. Prednosti plošč ojačanih z vlakni so v primerjavi z pahljačastimi brusnimi ploščami in stružnimi ploščami elastičnost podlage in s tem sposobnost dobrega prilagajanja, fin in enakomeren rezultat brušenja (v primerjavi z stružnimi ploščami) in predvsem nizki stroški.

Slabosti v primerjavi s pahljačasto brusno ploščo so kratek rok trajanja in relativno visoka občutljivost plošč na vlago in temperaturo.

IV zvezi z zadnjimi navedenimi točkami za plošče ojačane z vlakni veljajo naslednja priporočila:

  • Skladiščenje pri srednji relativni vlažnosti zraka 45 – 65 % [glej Skladiščenje brusnih sredstev]. Previsoka ali prenizka vlažnost zraka povzroči upogibanje plošč.

  • Preprečevanje pregrevanja.

Pri pregrevanju, na primer zaradi previsokega tlaka ali brušenja na mestu samem, lahko pride do opeklin in mehurčkov na podlagi in s tem do razbitja zrn.

Klingspor ponuja obsežen program zalog plošč ojačanih z vlakni v vseh pogostih premerih (Ø50 – 230 mm), bodisi z okroglo ali zvezdasto odprtino . Ponudba se giblje od univerzalne plošče s korundom za univerzalno uporabo (CS 561) preko plošč s cirkonijem z ali brez večkratnega spoja (CS 565/CS 570) za uporabo na jeklu oz. nerjavečem jeklu do premium plošč s keramičnimi zrni z ali brez večkratnega spoja (FS 964 ACT/FS 966 ACT) za obdelavo nerjavečih jekel in visokolegiranih jekel. Ponudbo dopolnjujejo ustrezni podporni diski v trdi, rebrasti izvedbi za težko brušenje (ST 358 A) ter gladki, prožni diski za ravninsko uporabo (ST 358). Plošče ojačane z vlakni Klingspor režejo z najboljšo lasersko tehniko, zato je relativno enostavno narediti posebne oblike, kot npr. oblike z rozetami ali večkotne oblike ali posebne velikosti za posebno uporabo.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju