Elektrostatično razprševanje

Pri izdelavi brusnih sredstev na podlagi (npr. brusni koluti, brusni trakovi, brusni listi, itd.) se brusna zrna razpršijo na podlago in tam pritrdijo s pomočjo lepila in dodatnega laka. Zlasti pri visokokakovostnih brusnih sredstvih se uporablja postopek elektrostatičnega razprševanja.

Pri tem postopku razprševanja brusna zrna ne padajo od zgoraj na podlago, temveč se v območju razprševanja proizvodne linije z električno napetostjo (50 kV) povlečejo navzgor, kjer prodrejo v lepilo nanešeno na podlago. Zaradi porazdelitve mase in pospeševanja se brusna zrna v letu samodejno usmerijo tako da se navpično in z debelejšim koncem naprej nanesejo na površino in pritrdijo v lepilo.
Tako debelejši konec brusnih zrn vedno ostane v lepilu, medtem ko je oster in koničast konec obrnjen proti strani brušenja.Zato ta postopek razprševanja vodi do izdelka, ki že predhodno brusi zelo agresivno in z visoko stopnjo odstranjevanja materiala.

Klingspor uporablja elektrostatični postopek pri vseh brusnih sredstvih na podlagi, ki se začnejo z velikostjo zrna P30 in finejši.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju