Spoj traku

Za izdelavo neskončnega brusnega traku iz role brusnega papirja ali brusne tkanine, morajo biti konci predhodno na dolžine razrezane dele role varno in trajno medsebojno povezani. Tako imenovani spoj traku običajno poteka pod kotom 45° - 80° glede na smer vrtenja traku, da se izogne nenadnemu prehodu na mesto spoja.

Odvisno od podlage brusnega sredstva (papir, tkanina, plastika) in uporabe (stroj, kontaktni element, obdelovanec) se uporabljajo različne oblike spoja traku.

Načeloma razlikujemo dve različne oblike spoja traku:

a) prekrivni spoj, pri kateri sta oba konca vzajemno brušena in nato nameščena eden na drugega in povezana s stiskanjem, in

b) zaprti spoj, pri katerem sta oba konca zategnjena drug proti drugemu in povezana na sprednji ali hrbtni strani traku (najpogosteje ojačeno s tkanino) z ozko folijo.

V teh dveh oblikah povezave obstajajo dodatni različni podsklopi, ki omogočajo optimalno prilagajanje traku za določeno brušenje. Pri brusnih trakovih Klingspor se uporabljajo naslednje oblike spoja traku:

Prekrivni spoj

F1 standardni prekrivni spoj.

F2 prekrivni spoj z rahlo brušenimi vrhovi zrna.

F5 prekrivni spoj brez smole in brusnega zrna na območju prekrivanja.

Zaprti spoj

F3G cik-cak zapiralo s folijo na hrbtni strani.

F4G ravni rez pod kotom glede na smer vrtenja, s folijo na hrbtni strani.

F6G zaprti spoj s folijo vstavljen na strani zrna, zrno in smola pa sta predhodno odstranjena iz območja zapiranja.

F7G rebrasto zapiralo s folijo na hrbtni strani.

 

Trakovi s kopreno

F3W Poseben spoj za koprenaste brusilne trakove. Staknjen, s folijo podložen spoj z dodatnim čelnim lepljenjem.

F4W Poševno odrezani, s čelnim stikom, s folijo, ojačano s tkanino in čelnim lepljenjem. Posebna povezava za brusne trakove z brusno kopreno, tip izdelka NBF 800.

V območju brusnih trakov ima oblika povezave traku pomembno vlogo. Trakovi v standardnih velikostih in trakovi, ki jih je mogoče naročiti neposredno iz zaloge, Klingspor standardno opremi z obliko spoja, ki je idealna za to vrsto traku. Po potrebi se lahko na željo kupca, izdela in dobavi trakove Klingspor z nekim drugim spojem, ki je primernejša za specifično uporabo.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju