Največja delovna hitrost brusnih orodij

Najvišja delovna hitrost brusnih orodij je največja hitrost, s katero se lahko vrtijo brusna telesa, če se uporabljajo na ustreznih brusilnikih.

Navedeno je v m/s in določeno v veljavnih standardih (npr. DIN EN 12413, DIN EN 13743 in DIN EN 13236) za preprečevanje in zmanjševanje nevarnosti. V teh standardih je opredeljena tudi razvrstitev možnih maksimalnih delovnih hitrosti, v skladu s katerimi je treba izdelati brusna telesa, kot tudi njihovo oznako in dovoljeno največje število vrtljajev, odvisno od premera.

Barvno kodiranje, ki je bilo še pred kratkim predpisano za označevanje največje delovne hitrosti z ustrezno barvno črto na brusnem orodju (npr. 50 m/s = modri trak, 63 m/s = rumeni trak, 80 m/s = rdeči trak ; 100 m/s = zeleni trak, ...) danes ni več obvezno, v praksi pa se še vedno pogosto uporablja.

Iz varnostnih razlogov mora uporabnik vedno paziti, da največja delovna hitrost navedena na brusnem telesu ni presežena.

Kot soustanovitelj in član oSa, Klingspor daje največji pomen varnosti njihovih brusnih orodij ter testiranja in označevanja v skladu s standardom, zato se strogo drži standarda DIN EN 12413 (za vezane brusilne plošče, kot so rezalne plošče in stružne plošče ali R-Flex brusna telesa), DIN EN 13743 (za brusna sredstva na podlagi kot so pahljačaste brusne plošče, pahljačasti brusni koluti, brusni zatiči, plošče ojačane z vlakni in podporni disk za plošče ojačane z vlakni) in DIN EN 13236 (za brusna orodja z diamantom in borovim nitridom).

Največja delovna hitrost je pomembna za naslednja brusna orodja iz proizvodnega programa Klingspor:

 • Plošče ojačane z vlakni in podporni diski za plošč ojačane z vlakni (80 m/s),
 • Kronenflex rezalne plošče in stružne plošče (80 m/s za ročno uporabo, 100 m/s za stacionarno rezanje),
 • Kronenflex brusni lonci (50 m/s),
 • Pahljačaste brusne plošče (80 m/s),
 • Plošča za čiščenje NCD 200 (63 m/s),
 • Trde stiskane flisne plošče MFW 600 (47 ali 37 m/s),
 • Pahljačasti brusni koluti (50 m/s; izjema so pahljačasti brusni koluti širine B> 100 mm (30 m/s) in pahljačasti brusni koluti z režami (40 m/s)),
 • Mali pahljačasti brus/lamelni brus (40 m/s),
 • Diamantne rezalne plošče (80 m/s pri ploščah za uporabo na kotnih brusilnikih; 100 m/s pri ploščah za uporabo na motornim brusilnikih, rezalnikih fug in namiznih žagah),
 • Diamantna brusna plošča (80 m/s),
 • Elastično vezana brusna sredstva, kot so R-Flex kolesa, nasadni koluti za brušenje in poliranje in marmorna telesa.

Tu je največja delovna hitrost odvisna od vezave brusnega sredstva (5 m/s pri brusnih sredstvih z W-vezavo;16 m/s pri brusnih sredstvih z E-vezavo; 32 m/s pri brusnih sredstvih z Z-vezavo).

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju