Antistatična oprema brusnih sredstev

Brusna sredstva, ki se uporabljajo predvsem za obdelavo neprevodnih materialov (kot so les ali plastika), že pri izdelavi prejmejo antistatično opremo, npr. dodajo se električno prevodni materiali, ki zagotavljajo, da lahko statična elektrika priteče preko brusnih sredstev in preko stroja.

Zaradi trenja različnih materialov med brušenjem neizogibno pride do gibanja elektronov med površinami, ki so v medsebojnem trenju in s tem ločitev naboja, kar v neprevodnih materialih povzroči razlike v naboju, ki je ni mogoče izenačiti. Posledice so npr. oprijem naelektrenega brušenega prahu na brusilnem traku, stroju ali obdelovancu, ki ga ne more odstraniti niti kakovostna sesalna naprava. Uporaba brusnih sredstev z antistatično opremo, kot je običajno pri obdelavi lesa, lahko preprečimo zgoraj opisani pojav in zmanjšamo oprijemanje prahu, kar lahko med drugim povzroči podaljšanje uporabe brusnega sredstva.

Vsi brusni trakovi pri obdelavi lesa v programu Klingspor so seveda opremljeni z antistatično opremo in so na hrbtni strani ustrezno označeni z napisom ("Antistatični"). Pri nekaterih poleg „osnovne opreme“ na podlagi (papir, tkanina) obstaja dodatna antistatična oprema na brusni strani, tako da dodajajo električno prevodne materiale (npr. grafit) vezivu sintetične smole (npr. PS 24 F, CS 538 Z). Ta brusna sredstva zagotavljajo posebno učinkovito antistatično delovanje, ki v ekstremnih razmerah v kombinaciji z ustreznim sesanjem omogoča brušenje skoraj brez prahu.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju