Aglomerat

Pod pojmom aglomerat (lat. agglomerare = združiti v eno, nakopičiti) se na področju brusnih sredstev misli na povezovanje več brusnih sredstev iste velikosti, ki se pred posipanjem na podlago, predhodno v tehničnem postopku (strukturna aglomeracija) s pomočjo sintetične smole oblikuje v večji granulat. Tako pridobljena nakopičena zrna s trdno vezjo so bolj ali manj enako velika, in potem se kot v standardnem brusnem materialu nanese na ustrezni nosilec brusnega sredstva, kjer se pritrdi s sintetično smolo.

Trakovi aglomerata uporabniku omogoča daljšo življenjsko dobo v primerjavi s standardnimi, enoslojnimi brusnimi trakovi. Zato tukaj govorimo o brusnih trakovih za dolgotrajno uporabo. Pri tem je površina tal v celotnem procesu brušenja relativno konstantna glede na hrapavost površine in mikrosekcijo (izrabljeno, topo zrno se trga, a sveže brusno zrno, ki se nahaja zraven ali pod njim postaja delujoče). Površina brusnega sredstva traku aglomerata se zaradi nakopičenja zrna na začetku zdi precej bolj groba od standardnega brusnega traka, a rezultat je finejše brušenje.

Klingspor ponuja na področju brusnih trakov različne vrste trakov aglomerata z dodatnim imenom "Kulex", ki se razlikujejo glede trdote vezave (mehko - trdo), vrste zrna (korund - silicijev karbid) in podlage (robustna - fleksibilna) in te so razvita za specifično uporabo. Tipična področja uporabe so brezstopenjsko krožno brušenje cevi iz nerjavečega jekla ali površinsko brušenje ravnega jekla, pločevine in tuljav.

Izdelki za prileganje

Nazaj na znanje o brušenju