Lamelni brusni diski

Delovni korak
Material
Stroj
Področja uporabe
Skupina izdelkov
Lamelni brusni diski
Tehnologija
Premer/mm
Vpetje/mm
Vpetje
Oblika
Granulacija
Konstrukcija
Vrsta zrn
Razred zmogljivosti

Izumljen je bil šele leta 1972, vendar se zdi, da je bil na voljo že od nekdaj.

Ob svojem nastanku je bil Klingsporjev lamelni brusni disk revolucionaren in je še danes nepogrešljivo orodje za zahtevna brusna dela po vsem svetu. Od svoje prve predstavitve mu je uspelo uspešno nadomestiti brusno ploščo v različnih vejah površinske obdelave.

Lamelni brusni disk v različnih izvedbah

Lamelni brusni disk, imenovan tudi SMT ali flap disk, zaradi radialne razporeditve lamel v obliki ventilatorja zagotavlja večkrat večjo abrazivno zmogljivost kot druga orodja.

Klingspor ponuja lamelni brusni disk v različnih izvedbah: ploščat ali izbočen ter s steklenimi vlakni ojačano tkanino ali plastično nosilno ploščo. Izbočene nosilne plošče brusijo z manjšo kontaktno površino in lahko zagotavljajo večjo stopnjo odstranjevanja materiala, saj omogočajo točkovno delovanje. Zaradi tega so konveksni lamelni brusni diski odlična izbira za delo na robovih in odstranjevanje zvarov. Uporabniki se odločijo za ravne različice, kadar potrebujejo lamelni brusni disk, ki je idealen za ravno in površinsko brušenje.

Zaradi radialne razporeditve lamel v obliki ventilatorja je zmogljivost lamelnega brusnega diska veliko boljša od drugih orodij. Klingsporjevi lamelni brusni diski so opremljeni z lamelami, prevlečenimi s cirkonijevim aluminijevim oksidom, keramiko ali aluminijevim oksidom, ki so enakomerno razporejene na nosilnih ploščah iz tkanine ojačane z steklenimi vlakni ali plastike. Razporeditev lamel zagotavlja stalno visoko abrazivno zmogljivost in delo z minimalnimi vibracijami.