Fiber diski

Delovni korak
Material
Stroj
Področja uporabe
Skupina izdelkov
Brusne plošče, ojačane z vlakni
Pripravljena oblika
Premer/mm
širina/mm
dolžina/mm
Vpetje/mm
Vpetje
Granulacija
Vrsta zrn
Oblika odprtine

Proizvodnja diskov iz vlaken, ki vsako leto pokrijejo več kot 100 nogometnih igrišč

Klingsporjevi diski iz vlaken ( fiber diski ) so odlična izbira za grobo in fino brušenje ter za odstranjevanje rje na kovini, odstranjevanje oblog in končne obdelave zvarnih spojev. V kombinaciji z ustreznim podložnim krožnikom se brusni diski iz vlaken uporabljajo tudi za fino brušenje kovin. Druge prednosti, ki jih ponujajo Klingsporjevi diski iz vlaken, vključujejo minimalno zamašitev, nadpovprečno življenjsko dobo, enakomeren vzorec prask in hladno brušenje. Zaradi teh prednosti so diski iz vlaken postali eden od Klingsporjevih najbolj prodajanih izdelkov - z letno proizvodnjo, ki bi obsegala več kot 100 nogometnih igrišč.

Brusni diski iz vulkaniziranih vlaken: ime se skriva v materialu podlage

Fiber diski, ki spadajo v kategorijo prevlečenih abrazivov, svoje ime dolgujejo vulkaniziranemu vlaknenemu osnovnemu materialu, ki se uporablja za njihovo proizvodnjo: kompozitnemu materialu iz bombažnih in celuloznih vlaken. Lahka, a trpežna podlaga skupaj s tesno prevlečenimi brusnimi zrni, izdelanimi iz:

 • korunda
 • cirkon aluminijevega oksida
 • keramično aluminijevega oksida

je osnova za visoko zmogljive diske, ki omogočajo lahkotno delo tudi na najzahtevnejših površinah.

Celovita paleta izdelkov za najrazličnejše aplikacije

Klingsporjeve fiber diske odlikuje visoka stopnja odstranjevanja materiala in dolga življenjska doba ter optimalen vzorec prask. Velik izbor razpoložljivih zrnatosti omogoča uporabniku, da najde orodje, ki je idealno za vsako njegovo uporabo. Področja uporabe vključujejo:

 • nerjaveče jeklo
 • jeklo
 • ostale kovine
 • aluminij

Dodatna uporaba premazov z aktivnimi sredstvi, kot sta tako imenovani tehnologiji multipla vezava in ACT, še dodatno razširi področje uporabe fiber diskov in znatno podaljša njihovo življenjsko dobo.

Fiber diski z več vezivi, kot je tip CS 570, so idealni za obdelavo nerjavnega jekla. Premazi z več vezivi zagotavljajo hladno brušenje in preprečujejo toplotno obarvanje.

Napredna tehnologija premazov je bila uporabljena za vse Klingsporjeve fiber diske, ki imajo v imenu kratico "ACT", npr. FS 964 ACT. Ta tehnologija med obdelavo kovin zagotavlja boljši oprijem zrn. S tem se bo življenjska doba brusnega diska iz vlaken močno podaljšala.

Izbor fiber diskov dopolnjujejo ustrezne podložne krožnike.

Za uporabo fiber diskov na kotnem brusilniku je potrebno diske pritrditi na podložni krožnik. Podložni krožniki iz Klingsporjeve ponudbe fiber diskov se razlikujejo po trdoti in strukturi površine ter s tem po področju uporabe. Narava uporabe ima ključni vpliv na izbiro pravega podložnega krožnika.

Najboljša izbira za enakomeren vzorec prask pri finem in površinskem brušenju je srednje trd ST 358 z gladko površino. Zaradi manjše trdote v primerjavi s ST 358 A se dobro prilagaja obdelovancu in je prav tako primeren za obdelavo kontur in zaokroževanje robov.

ST 358 A z rebrasto površino, ki je trda in stabilnejša, zagotavlja hitrost odstranjevanja materiala, ki je za 30 % višja od ST 358. Zaradi te zmogljivosti je ta trd in rebrast podložni krožnik priporočljiva izbira za vse vrste del, pri katerih je treba odstraniti veliko materiala, vključno z

 • grobim brušenjem
 • brušenjem ostrih robov
 • raziglevanjem
 • obdelavo zvarnih spojev

Vzorci lukenj, shranjevanje in varnost diskov z vlakni

Klingsporjev standardni izbor diskov iz vlaken je na voljo z okroglo luknjo ali luknjo v obliki zvezde. Zaradi najsodobnejše tehnologije laserskega rezanja so na zahtevo na voljo tudi drugi vzorci lukenj.

Fiber diski podjetja Klingspor so bili testirani v skladu s smernicami direktiv oSa in zagotavljajo skladnost z evropskim varnostnim standardom EN 12413. Za varno uporabo in optimalne rezultate brušenja na dolgi rok je nujno potrebno pravilno shranjevanje fiber diskov.

Da bi preprečili izbočenje fiber diskov, občutljivih na vlago in temperaturo, jih je priporočljivo shranjevati pri temperaturi od 18 do 22 °C in relativni vlažnosti od 45 do 65 %. Izogibati se je treba izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi, da se fiber diski ne izsušijo in ne postanejo krhki. Nezahtevno shranjevanje in jemanje diskov na delovnem mestu omogoča razdelilnik diskov z vlakni FS 555, ki sprejme do 100 fiber diskov.