Rezalne plošče Kronenflex®

8.Informacije o proizvajalcu
9. Omejitev uporabe
10. Varnostni standard (oSa/EN 12413)
11. Največje dopustno število vrtljajev
12. Varnostni piktogrami
13. Vrsta proizvodnega programa
14. Klingspor blagovna znamka Kronenflex®

Razredi kakovosti

Rezalne plošče in stružne plošče Kronenflex® so na voljo v treh razredih učinkov s šestimi šifriranimi barvnimi oznakami za lažji pregled najpomembnejših materialov

Izdelki za univerzalno uporabo, posebno zasnovani za privlačno razmerje med ceno in zmogljivostjo

Optimizirani izdelki za različna področja uporabe. Zelo dobra življenjska doba in zmogljivost rezanja.

Izdelki z visoko zmogljivostjo za posebno uporabo. Najdaljša življenjska doba in zmogljivost rezanja na ustreznem območju uporabe.

 

3. Kovinski obročg
Zagotavlja informacije o trajnosti
(roku trajanja) plošče
4. Steklena tkanina
Steklena tkanina kot ojačitveni vložek zagotavlja stabilnost in prispeva k varnosti plošče. Plasti iz steklene tkanine se ujemajo z vrsto diska glede na število in moč in predvideno uporabo. Večja kot je potencialna bočna obremenitev ene rezalne plošče (pri ročnem rezanju je to večje kot pri stacionarnem rezanju), toliko več, oziroma, stabilnejšo stekleno tkanino mora vsebovati rezalna plošča. Pri tankih rezalnih ploščah (0,8 m do 1,0 m) se posebej uporablja tanka tkanina, da bi se kljub mali debelini plošče dosegel čim večji delež brusnega zrna med plastmi tkanine. Stružne plošče vsebujejo najmanj 3 plasti steklene tkanine.

Sistem barvnega označevanja za rezalne in stružne plošče Klingspor®

 
Kovinski univerzalni:
Siva
 
Nerjaveče jeklo:
modro
 
Aluminij:
Srebro
 
Jeklo:
črno
 
Lijev:
rdeče
 
Kamen/beton:
zeleno

 

Varnost in skladiščenje

Kvartal
V 01 Januar–Marec
V 04 April–Junij
V 07 Julij–September
V 10 Oktober–December

 

Rok trajanja rezalnih in stružnih plošč je prvenstveno odvisen od njihove vsebnosti vlage. Rezalne in stružne plošče, ki so po izdelavi izpostavljene visoki vlažnosti izgubljajo svojo prvotno življenjsko dobo. Z ustreznim skladiščenjem življenjska doba ostane skoraj nespremenjena tudi čez veliko let. Varnostni rizik postane, če so rezalne in stružne plošče neposredno izpostavljene vodi ali vlagi. Uporabnik je dolžan izdelek uporabljati v skladu s predpisi. Iz pravnih razlogov velja tudi za datum poteka veljavnosti. Zato velja naslednje: Rezalne in stružne plošče se v nobenem primeru ne smejo uporabljati po preteku roka uporabnosti!

Varno delo ...

... skrbno in z znanjem o nevarnostih

Pri uporabi rezalnih in stružnih plošč preprečite spodaj navedene nevarnosti.

  • Stik z vrtljivo brusno ploščo
  • Lom brusne plošče
  • Opilki in prah pri brušenju
  • Vibracije
  • Hrupu

... z osebno zaščitno opremo
Nositi se morajo zaščitna očala, rokavice, zaščita sluha in maska za zaščito pred prahom. Pri trdem brušenju je treba dodatno nositi zaščito za lica, usnjen predpasnik in zaščitne čevlje.

... preko zaščitnih pokrovov na stroju
Zaščitni pokrov je dobavljen z brusnim strojem in ga ne smete spreminjati ali odstraniti. Pri brusnih loncih mora biti zunanja površina popolnoma zaprta. Poleg tega, se brusni lonci lahko uporabljajo samo v kombinaciji s prilagodljivim zaščitnim pokrovom z izravnavo obrabe plošče in omejilo luščenje plošče na najmanjšo možno mero.

... z vizualnim pregledom in testiranjem pred montažo
Poskrbite, da se število vrtljajev na plošči ujema s tistimi na stroju in se izognite prekoračitvi dovoljenega števila vrtljajev. Previdno preverite rezalne in stružne plošče glede poškodb. Če je poškodba vidna, ta izdelek ne smete uporabljati. Naše rezalne in stružne plošče so označene z ustreznimi varnostnimi piktogrami.

... s pravilnim ravnanjem
Pazite na pravilno ravnanje. Pri tem je treba preprečiti nastanek poškodb na sprejemni odprtini ali plošči zaradi udarca, sile ali padca.. Prepričajte se, da so plošče varno in pravilno pritrjene ter uporabite ustrezne prižemne prirobnice. Pred začetkom dela mora vsaka brusna plošča delovati na delovni hitrosti vsaj 30 sekund. Upoštevajte varnostne predpise FEPA in evropski standard 12413.

Pomembni parametri za optimalen rezultat brušenja z rezalnimi in stružnimi ploščami so obodna hitrost in kontaktni tlak, s katerim se dela.

Optimalna hitrost

premalo
Če je število vrtljajev uporabljenega stroja neustrezna, rezalne in stružne plošče pogosto preskočijo, kar povzroči neenakomerno obrabo roba. Zlasti za tanke prečne prereze materiala, npr. pri rezanju pločevine ali žice, se zrna odtrgajo iz vezne plasti in plošča se bo izrabljala nesorazmerno hitro.

Optimalno
Rezalne in stružne plošče Klingspor so izdelki z visoko zmogljivostjo, ki so zasnovani tako, da dosežejo najboljšo učinkovitost (merjeno kot razmerje med količino izbrušenega materiala in obrabo plošče) v območju, ki je tik pod dovoljeno največjo obodno hitrostjo. Zato ohranite hitrost med delovanjem stalno visoko in, če je potrebno, izberite stroj z večjo močjo pogona.

preveč
Največje dovoljene vrednosti števila vrtljajev in obodne hitrosti so na vsaki plošči natisnjene na nalepki. Zaradi lastne varnosti pazite, da ne prekoračite te vrednosti med brušenjem.

Pravilen pritisni tlak

Pomemben predpogoj za zadovoljiv rezultat pri reznem brušenju je ustrezno pritiskanje kontaktnega tlaka. Pogosta napaka je, da se zaradi zaščite plošče zmanjša pritisni tlak in tako podaljša čas rezanja. Če se tako dela, pride do pregrevanja materiala (modra obarvanost); rezalna plošča se bo umazala in „zagorela“. Zato je treba pritisni tlak vedno ohraniti visok, da bi čas rezanja bil čim krajši. To še posebej velja za materiale, občutljive na toploto, ki imajo večji prečni prerez.

 

Pravilna trdota

...pri rezalnih ploščah
Na splošno pri izbiri pravilne rezalne plošče velja pravilo: trši je material, ki ga je treba obdelati, mehkejši mora biti spoj uporabljenega brusnega sredstva. Razlog: Odločilno za življenjsko dobo rezalne plošče je, ali se povečuje trdota površine reza obdelovanca ali ne. Visoko segrevanje povzroči, da plošča "zastekli" in zato izgublja funkcijo rezanja. V tem primeru je potrebno zmanjšati trdoto spoja in uporabiti mehkejšo ploščo.